Односи Русије и Кине имају добру основу за успешан развој и заснивају се на обостраним интересима, изјавио је у суботу руски председник Владимир Путин на састанку са премијером Кине Ли Кећијангом.

 

Путин Кина

 

Руски лидер је нагласио да у основи билатералних односа лежи економија, али да се на тој бази гради партнерство и у другим правцима — на међународној арени, у сфери културе и образовања.

 

„Међутим, практично све на овај или онај начин има економску базу“, нагласио је Путин. Он је похвалио пажњу кинеских колега у тој сфери.

 

„Знамо колико је тежак рад у различитим правцима, какве напоре тражи израда конкретних пројеката, усаглашавање ставова, тражење равнотеже интереса. Ми и ви увек градимо односе узимајући у обзир обостране интересе и успевамо у томе“, рекао је председник.

 

 

Путин је нагласио да односи Русије и Кине имају свеобухватно стратешко партнерство и „имају добре перспективе за будућност“.

 

„Кључ тога је основа која је раније била изграђена, пре свега, у економској сфери, захваљујући напорима наших влада — Вашим напорима и напорима председника Владе Руске Федерације“, обратио се руски председник кинеском премијеру Ли Кећијангу.

 

 

Са руске стране у преговорима учествују шеф администрације Кремља Сергеј Иванов, министра иностраних послова Русије Сергеј Лавров, потпредседници Владе Русије Игор Шувалов, Олга Голодец, Дмитриј Рогозин и Јуриј Турутнев, помоћник председника Јуриј Ушаков, као и низ министара.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;