Кинески лидер је топло поздравио председника Русије Владимира Путина који је допутовао у званичну посету Кини.

 

41d4deb651f249735155

 

У Пекингу се одржава састанак руског и кинеског лидера. На дневном реду су питања економске сарадње, реализације важних пројеката у сфери енергетике, производњи авиона и високе технологије.

 

Две државе ће заједно радити на изградњи авиона са широким трупом и тешком цивилном хеликоптеру. Лидери веома цене добросуседске и партнерске односе између две земље. За последња три дана то је трећи састанак Путина и Си Ђинпинга.

 

„Ми се веома често и редовно састајемо и сваку пут наш састанак је садржајан. Споразуме који су постигнути пре 15 година успели смо да ’оживимо‘ и попунимо веома потребним садржајем за наше државе и народе“, констатовао је председник Русије, назвавши кинеског лидера драгим пријатељем.

 

 

Шеф кинеске државе Си Ђинпинг је током сусрета са руским лидером Владимиром Путином нагласио да су стратешко партнерство и сарадња Русије и Кине допринели здравом развоју регионалне и међународне политике.

 

„Поздрављам председника Путина. Ових година одржавамо веома блиске контакте. На тај начин одржавамо наше односе стратешког партнерства и свеобухватне сарадње на високом нивоу. Тиме доприносимо здравом развоју регионалне и међународне политике“, реко је кинески лидер.

 

„Ове године је 15. годишњица потписивања Споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи и 20. годишњица успостављања односа стратешког партнерства. Зато ова посета председника Путина Кини има посебан значај. Јуче смо присуствовали самиту ШОС-а и са другим земљама-чланицама разговарали о перспективама развоја те организације. Задовољан сам резултатима самита“, додао је он.

 

„Високо ценим наше заједничке напоре са председником Путином за јачање билатералних односа у новој ери“, изјавио је кинески лидер.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;