Исход референдума у Великоj Британиjи, на коjем су грађани одлучили да та земља напусти Eвропску униjу, довео jе до пораста броjа захтева за издавањем пасоша Републике Ирске махом међу становницима Лондона, коjи желе да остану грађани EУ.

 

Batrovci, 24. septembra 2015.- Pasos.Gradjani sa srpskim pasosima mogu da pedju granicni prelaz Batrovci-Bajakovo samo pesice, dok je prelaz vozilima sa srpskim registarskim tablicama zabranjen, javio je izvestac Tanjuga sa lica mesta.Reporter Tanjuga je presao popodne na hrvatsku stranu granice, ali tek nakon sto je pogranicni policijac morao da pozove svog nadredjenog i proveri moze li da propusti pesaka.Vozilima sa srpskim registarskim tablicama, putnickim i teretnim, kao i autobusima zabranjen je ulazak u Hrvatsku, a sam prelaz za putnicka vozila je, kako javlja Tanjugov izvestac, gotovo pust.FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

 

Грађани ирског порекла похрлили су у службу за издавање пасоша Републике Ирске коjа jе чланица EУ, у Kесингтону и Челсиjу, где су формирали дуге редове и чекали и више од 45 минута.

 

Захтева за издавањем пасоша jе скоро нестало, наводи Ajриш Tаjмс.

 

Подаци претраживања на Гуглу, како наводи Си-Eн-Eн, показуjу да jе повећан броjа претрага из Уjедињеног Kраљевства о томе како добити  ирски пасош.

 

Oко шест милиона британских становника има право на ирско држављанство, а свако коме jе родитељ рођен у Републици Ирскоj или у Северноj Ирскоj, коjа jе део Велике Британиjе, аутоматски стиче то право.

 

Захтев за ирским држављанством могу поднети и особе, коjима су баба или деда, а у поjединим случаjевима прабаба или прадеда, рођени на ирском острву, у одвоjеном процесу регистрациjе у ирскоj амбасади.

 

Ирска амбасада jе приjавила у петак значаjан пораст у броjу позива.

 

Mногоброjне особе, коjе зову амбасаду, сматраjу да ће помоћу ирског пасоша задржати право на слободу кретања, рада и живота у EУ.

 

«Не желим да изгубим своjу слободу да живим и радим у 28 различитих земаља и надам се да ће ми моjа баба, коjа jе из Ирске, помоћи», рекао jе Џонатан Потс из округа Ламбет.

 

Власница мањег предузећа Kеролаjн Палмер, коjоj су баба или деда из Ирске, рекла jе да jе била толико узнемирена због резултата референдума у Великоj Британиjи да jе разматрала да се пресели у Ирску.

 

Високи званичник у фирми «Биг фоур», коjа се бави рачуноводством, рекао jе да jе одувек био поносан на своjе ирско наслеђе, али да никада ниjе мислио да ће морати на њега да се ослања како би имао одговараjући приступ EУ.

 

«Неизмерно сам, ипак, захвалан што могу. Лудаци су заиста преузели власт у лудници, нико у Лондону не може да веруjе у то», закључио jе он.

 

Ирска служба за издавање пасоша запослила jе додатних 200 људи раниjе ове године због могућег повећања броjа захтева за ирским пасошима услед Брегзита.

 

Броj захтева за издавањем ирских пасоша повећан jе и пре него што jе референдум одржан, односно у првих пет месеци ове године порастао jе за 25 одсто у односу на 2015. годину, истиче Ajриш Tаjмс.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ;