Министар иностраних послова ирске Чарли Фланаган сматра да би уједињење његове земље са Северном Ирском, која је у саставу Велике Британије, у одређеној етапи било у интересу грађана, али да у садашњим условима нема користи од таквЕ иницијативе јер би она довела до још већих несугласица.

 

irska

 

Највећа партија националиста у Северној Ирској Шин Фен сматра да излазак Велике Британије из Европске уније представља повод за одржавање референдума о уједињењу Северне Ирске и Ирске.

 

Раније су националисти Северне Ирске упозорили да ће у случају „брегзита“ тражити да се одржи референдум о укључивању Северне Ирске у састав Ирске која је чланица ЕУ.

 

„Делим мишљење да би у одређеној етапи у будућности уједињење највише одговарало интересима људи, али само под условом да се с тим сложи већина житеља Северне Ирске“, рекао је Фланаган

 

Он сматра да би у садашњој ситуацији, у којој Велика Британија напушта Европску унију, референдум довео до још већих несугласица него што су ове тренутне.

 

У Великој Британији је 23. јуна одржан референдум о чланству те земље у ЕУ. Према званичним подацима, за излазак земље из Европске уније гласало је 51,9 одсто грађана.

 

спутник

 

 

 

 

Тагови: ; ;