Православна црква је на Светом и Великом Сабору који се одржавао од 16. до 26. јуна на Криту објавила своје јединство; на Сабору се говорило и о главним проблемима савременог света.

 

1449153482

 

«Православна црква није федерација цркава, већ јединствена црква», каже се у поруци која је прочитана након заједничке литургије у катедрали светог Петра и Павла.

 

 

Поред тога, Савет је расправљао и о бројним другим питањима:

 

  • Православна црква ће се укључити у дијалог са другим хришћанским црквама, али то не значи одступање од вере, наводи се у документу.
  • Чланови Савета су осудили рат, војне интервенције, убиства, уништавање хришћанских споменика не само на Блиском истоку, већ и у другим деловима света.

 

«Православна црква позива на прекид војних дејстава на Блиском истоку, и да се заустави протеривање народа», наводи се у поруци.

 

  • Црква је говорила и о браку који може бити само између мушкарца и жене.

 

  • Православна Црква подржава науку и истраживања, али сматра да је неприхватљиво уништавање духовних вредности, етичких темеља живота.
  • Сабор се заложио и за заштиту животне средине од необуздане експлоатације природних ресурса «које нам је доделио Господ».

 

Посебан одељак је посвећен односима са државом — Православна црква се не меша у политику, али заступа људска права, и сматра неприхватљивим мешање државе у приватни живот грађана и кршење њихових права, каже се у поруци.

 

 

Тагови: ; ; ;