На хиљаде људи — али знатно мање него претходни пут — окупило се данас око 18 сати испред Скупштине града на четвртом протесту «Неће проћи» иницијативе Не да(ви)мо Београд. После одржаних говора, грађани су кренули у шетњу.

 

patka-je-presla-reku-protest-protiv-rusenja-u-savamali-i-zahtevi-za-ostavkama-body-image-1466883158-size_1000

 

После окупљања и говора грађани су кренули у шетњу београдским улицама. Они су из Дечанске прошли у Теразијски тунел који се тресао од вике, бубњева и звиждука. Одатле настављају преко Бранковог моста до Булевара Михајла Пупина. Шетњу завршавају испред зграде СИВ-а где је већ од 18 сати постављена велика жута патка.

 

Неколико људи пресрело је колону испред Теразијског тунела. Они су носили плакате са натписима «Нисте ни за патку» и «Патку дајте тати, а можете и мами». Исти плакати примећени су на прошлом протесту када су били окачени на тераси у Београдској улици.

 

patka-je-presla-reku-protest-protiv-rusenja-u-savamali-i-zahtevi-za-ostavkama-body-image-1466882772-size_1000

 

patka-je-presla-reku-protest-protiv-rusenja-u-savamali-i-zahtevi-za-ostavkama-body-image-1466883479

 

Велики број људи с тераса отпоздравља демонстранте, на углу Поп Лукине и Бранкове улице дочекали су их добошари који су им дали ритам.

 

Због протеста су затворене многе улице, саобраћај је отежан у центру града, а линије ГСП се повремено мењају како се која улица затвара.

 

Грађани на протесту навукли су црвене фантомке на главе, розе чарапе али и венецијанске маске. Окупљени носе транспаренте, а неке од парола су: «Како смо систематски уништавани од комплентних идиота», «У Малог су кратке ноге» «Београд на води лоповима годи» и «У потрази за државом».

 

patka-je-presla-reku-protest-protiv-rusenja-u-savamali-i-zahtevi-za-ostavkama-body-image-1466883958-size_1000

 

Организатори, иницијатива «Не да(ви)мо Београд», у позиву за протест подсетила је да је прошло тачно два месеца откад су срушени објекти на углу Мостарске и Херцеговчке улице, а да за то још нико није одговарао. Као одговорне именовали су градоначелника Београда Синишу Малог, министра полиције Небојшу Стефановића и начелника београдске Комуналне полиције Николу Ристића.

 

«Рушили су, везивали и малтретирали, док се полиција није одазивала на позиве грађана у помоћ. Ћутали су и заташкавали кривична дела. Лагали да их нису починили. Затим су признали да су идиоти међу њима, али да то није ништа страшно, јер су се идиоти заиграли у «најбољим намерама», наведено је у проглсу.

 

У шетњи, према проценама полиције, учествује 5.000 грађана, док организатори протеста из иницијативе «Не да(ви)мо Београд» тврде да их има бар три пута више.

 

Полиција је обезбеђивала протест, али не и у великом броју.

 

Међу познатима на протесту су гумац Урош Ђурић, певач Огњен Радивојевић и Денис Ибишбеговић,  саветник у амбасади САД у Србији.

 

13528820_1227007467349784_2658987646322488452_n

 

НСПМ, News Front, агенције

Тагови: ;