Руско Министарство одбране изразило је изненађење због изјаве шефа војног одељења Немачке Урсуле вон дер Лајен, која је предложила Москви да извештава о кретању својих трупа током борбене обуке.

 

konasenkov

 

«Изјаве начелника Војног одсека Немачке су у најмању руку изненађујуће», рекао је Конашенков. «Можда она не зна да ми иницијативно, у духу добре воље, већ више од две године кроз различите канале обавештавамо своје европске колеге о свим изненадним проверама и главним вежбама, што, у складу са споразумима у Бечу није обавезујуће», рекао је он.

 

 

Генерал-мајор је рекао да је о последњој провери борбене готовости руско Министарство одбране традиционално обавестило војне аташее, укључујући Немачку.

 

«Што се тиче тезе одбрамбене природе Алијансе, ја бих да подсетим о драматичним резултатима НАТО операција у Југославији и Либији», рекао је он.

 

 

У недељом издању Bild am Sonntag објављен је интервју са Урсулом фон дер Лајен, у којем је она рекла: «Било би корисно да Русија и НАТО у оквиру ОЕБС-а настављају размену информација о кретању и броју својих војника».
Немачки министар одбране је говорио у прилог побољшања односа са Русијом, уз напомену да би за то Москва требало да се придржава међународних правила.

 

Тагови: ;