У Дому културе у Грачаници свечано су уручене награде «Лонгин» и «Димитрије Поповић», Видовданске ликовне колоније 2016, која се одржава у оквиру Видовданских свечаности 2016. у Грачаници на Косову.

 

Kosovo

 

Уредник Галерије Дома културе у Грачаници, Небојша Јевтић уручио је награду «Лонгин» академском сликару Веселину Рајовићу за свеукопно стваралаштво у области ликовне уметности, а заменик премијера Косова Бранимир Стојановић уручио је награду «Димитрије Поповић» академској графичарки Милени Цветковић, најуспешнијем младом ствараоцу на овогодишњој колонији у Грачаници.

 

Жири који је радио у саставу професора Петар Ђуза и Саша Филиповић и историчар уметности Небојша Јевтић навели су у образложењу да је академски сликар Веселин Рајовић, иначе редовни професор Факултета уметности, Звечан–Приштина, до сада излагао више десетина пута на самосталним и колективним изложбама.

 

«Основна карактеристика сликарства Веселина Рајовића је симболичко приказивање стања безизлаза, разнородних распећа, изгубљености, распада у простору и времену. Он је сликар ватре која је прогорела и унаказила свет, остављајући призоре својеврсног згаришта. Али на тим погоретинама често се јавља крст као симбол страдања, смрти, васкрсења», речено је у образложењу жирија.

 

 

Додаје се да на овогодишњој ликовној колонији Рајовић искаче из своје уобичајене поетике и структуру гради од сведених тонских основа.

 

За Милену Цветковић је речено да у радовима на овогодишњој колонији примењује искуства графичара и да њу увођење такозваних несликарских материјала није одвело у правцу натурализма материје.

 

Истакнуто је да њени поједностављени симболи уносе свежину и воде ка дубини архетипских простора, Цветковићева исказује сав таленат и уметничку зрелост.

 

Бранимир Стојановић је отворио изложбу радова насталих на овогодишњој Видовданској колонији.

 

У својој беседи подсетио је на седамнаестогодишњег ученика, Димитрија Поповића, чије име носи награда за младе ствараоце, кога су у центру Грачанице 2004. године убили Албанци.

 

Мајка убијеног Димитрија Поповића, Јоргованка, уручила је медаље награђеним сликарима.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;