Председник Европског парламента Мартин Шулц позвао је Велику Британију да већ у уторак, 28. јуна, званично поднесе захтев за иступање из ЕУ, после одлуке на референдуму о изласку из Уније.

 

EU_3486754k-pic905-895x505-82227

 

Шулц је рекао за немачки лист Билд ам Зонтаг (Билд ам Соннтаг) да се сада «очекује да влада Велике Британије достави (захтев)» и да је самит заказан за уторак «прави тренутак за то».

 

Шефови дипломатија шест земаља оснивача Европске уније оценили су у суботу на састанку у Берлину да Велика Британија, после одлуке о изласку из ЕУ, треба што пре да почне процедуру иступања из чланства.

 

Предводници кампање за излазак Велике Британије из ЕУ навели су да не журе када је у питању покретање члана 50 Лисабонског споразума о иступању из чланства ЕУ којим ће почети двогодишња процедура преговора о трговини, размени и пословним везама између те земље и Уније.

 

Процедура повлачења почиње оног тренутка кад се постигне договор о модалитетима повлачења или после две године од најаве Велике Британије Европском савету о одласку.

 

Бета

Тагови: ;