Пре 75 година у СССР-у на железничкој станици у Москви по први пут се чула песма «Свети рат». Певач Василиј Лебедев-Кумач и композитор Александар Александров су је смислили у раним јутарњим данима након инвазије нацистичких трупа. Ансамбл Александров је извео ову песму војницима који су кретали у рат. Убрзо се песма интонирала и на фронту и у позадини, у болницама. «Свети рат» је постао моћно оружје у борби против непријатеља.

 

Више од песме је молитва са којом је земља свако јутро устајала и ишла у смртни рат. И није било човека који је могао слушати без суза.

 

«Деца су певала ову песму, она је представљала племенити бес, бес који су осећали људи широм земље. И ова песма је дефинисала духовно стање нашег народа»- рекао је народни уметник Русије и СССР Јосиф Кобзон.

 

Рачун Великог отаџбинског рата дошао је већ у моменту кад је у стану Лебедева-Кумача зазвонио телефон. На питање «до кад» одговор је био «Сутра ујутру». Лебедев је рекао «Биће све добро». Ујутру су се у новинама «Црвена звезда» појавили стихови ове песме, каже директор Државног архива Русије књижевности и уметности Татјана Горјаева.

 

«Мој деда је прочитао песму, зграбио новине, одјурио у кућу и до вечери је песма била спремна»- рекао је Евгениј Александров, директор Ансамбла Александров и унук Александра Александрова.

 

На рукопис цензора за сваки случај је стављено «одобрено за извођење»  прво до 1 новембра а потом и до 1 августа. Али историја је одлучила другачије. Света песма о светом рату- с њом се ишло у смрт и она је постала бесмртна. Било је и много других али са овом је јуна 1941 године створена велика земља која је све издржала и победила.

 

Али прича је трајала и трајала. Песма се појавила и на европским сценама и скренула пажњу чак и оних који не разумеју руски језик.

 

2007 године се «Свети рат» чуо и у седишту НАТО-а у Бриселу поразивши све присутне. «Руси су победили НАТО без испаљеног метка»- писали су тада медији. Неочекивано је тада звучала, сада већ присутна фраза на Западу да се Русија обнавља и припрема за ширење.

Тагови: ; ;