Неформални вођа кампање за иступање Велике Британије из ЕУ, донедавни градоначелник Лондона Борис Џонсон, је објавио да је почео да се спрема да се бори за место лидера владајуће Конзервативне партије које ће, због Brexit, морати да напусти Дејвид Камерон, објавио је лондонски Evening Standard.

 

549176551566719dd943ff366548777_v4_big

 

„Џонсон у своју кућу позвао неколико посланика-торијеваца ради припрема за борбу за лидерство у партији“, пише лист, додајући да ће своју кандидатуру објавити за који дан и Министарка унутрашњих послова Тереза Меј.

 

The Telegraph је објавио да је Џонсон већ предложио Камероновом заменику Џорџу Осборну да изабере између положаја канцелара и Министра спољних послова. Џонсон ће кампању водити у тандему са актуелним Министром правде Мајклом Гоувом. Наводно, заједно су понудили сарадњу Осборну јер желе да Џонсон формира Владу јединства.

 

Гоув, према The Telegraph, треба да преузме ресор који не изабере Осборн. У сваком случају, Џонсон жели да он, у улози Мминистра финансија или шефа дипломатије, води преговоре са ЕУ.

 

Лист не искључује ни могућност да Осборн стане на страну Терезе Меј, коју неки већ називају шефом торијевске кампање „Зауставити Бориса“.

 

Ката

Тагови: ;