Земље чланице Европске уније ни данас нису постигле договор о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству са Србијом, зато што превасходно Хрватска из «суштинских разлога» и Велика Британија «технички» због ситуације с Брегзитом нису дале сагласност да се то учини 30. јуна.

 

Брисел, ЕУ

 

То су агенцији Бета рекли званичници у Савету министара ЕУ у Бриселу по завршетку састанка Радне групе за суседство, проширење и Западни Балкан (ЦОЕЛА) који су подвукли да је засад једино поуздано да ће 30. јуна бити одржана Међувладина конференција ЕУ-Турска на којој ће бити отворена нова поглавља у преговорима с Анкаром.

 

«Одређене, мада неизвесне могућности још постоје да се и са Србијом отворе нова поглавља», објаснили су упућени функционери у Савету министара ЕУ, рекавши да Хрватска међутим није одустала од свог противљења регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и захтевима за већа права хрватске мањине у Србији.

 

 

Ипак, како је речено, донекле је у расправи постигнут напредак, тако да би можда нешто више могло да се постигне до 30. јуна кад се поново састају ЦОЕЛА и Комитет сталних представника амбасадора земаља ЕУ који могу донети одлуку о томе.

 

Званичници у Бриселу су навели да је међувладина конференција с Анкаром утаначена много раније и део је свеукупног споразума ЕУ-Турска о решавању мигрантске кризе.

 

Ако изостане нужна једногласност о отварању поглавља 23. и 24. у преговорима са Србијом, то би онда било померенео за јули или септембар.

 

 

 

Новости

Тагови: ; ;