Немачке компаније су опет започеле са великим инвестицијама у Русији, упркос томе што су антируске санкције ЕУ и даље на снази, објавио је Die Welt.

 

Bags with money
Bags with money

 

„Улагања наших бизнсмена достижу рекордне висине и та тенденција ће се навероватније наставити“, јавља лист, позивајући се на податке Бундес банке.

 

„Пошто је за многе привредне гране због санкција немогућ извоз у Русију, оне су одлучиле, да би сачувале позиције у тој земаљи, да граде фабрике у самој Русији“, пише Die Welt, тврдећи да су санкције имале ефекта само 2014, јер су се немачки инвеститори окренули од Русије, а неки су чак гасили своје инвестиције у тој земљи.

 

Но, сада је другачије.

 

„Током 2015 су директне инвестиције у Русију порасле на 1,78 милијарди евра, што је тек нешто мало мање од рекордног нивоа из 2006-2008 и 2010 године. Бундес банка прогнозира да ће 2016 бити рекордна јер је из Немачке у Русију само током три прва месеца убризгана 1,1 милијарда евра инвестиција“.

 

Тако је Claas је уложио скоро 120 милиона евра у фабрику пољоривредних машина код Краснодара, а Bionorica је спремна да код Вороњежа сагради фармацеутску фабрику вредну 30 милиона евра.

 

Ката

Тагови: ; ;