Организациони одбор за обележавање годишњице геноцида у Сребреници, донео је одлуку да је државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима због негирања геноцида и непоштовања жртава и њихових породица, изјавио је начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић.

 

Он је за издање београдског листа «Данас» од понедељка казао да су породице сребреничких жртава донеле такву одлуку због догађаја током прошлогодишње посете премијера Србије Александра Вучића Поточарима.

 

766431b5a255bc91e221cc00e0609be0

 

«То је био покушај жртава да пруже руку и искрено кренемо напред. Међутим, став је већине породица да присуство негатора геноцида уноси нервозу и долази до скандала који засене оно што је нама светије од било чега, а то је џеназа и комеморација за жртве геноцида», рекао је Дураковић.

 

Током обележавања 20. годишњице злочина у Сребреници, група људи окупљених на комеморацији у Поточарима каменовала је делегацију коју је предводио премијер Александар Вучић.

 

Држава Србија је, након Вучићеве посете Поточарима прошле године, одлучила да донира Сребреници 5 милиона евра из државног буџета, што је и учињено у наредном периоду.

 

Председник владе Aлександар Вучић изjавио jе данас да jе Србиjа разумела поруке из Сребренице и да не жели да прави проблеме.

 

«Имаjу право на то да некога желе или не желе. Нећемо да правимо проблем и прихватамо њихову идеjу да смо вишак у Сребреници. Oни су код нас увек добродошли. И ми смо били добродошли пре неколико месеци», рекао jе Вучић.

 

Тагови: ; ;