Ката Буцик за NewsFront Serbia

 

До пре пар година је био „кловн“ безобразног језика, кога нико није узимао за озбиљно. Познат је по томе да воли алкохол, да је преварио жену са двадесет година млађом Летонком и водио са њом љубав седам пута у току једне ноћи, да ужива у стриптизу, да је страствени пушач и да на питање шта воли да попије, одговара са: „Шта имате“?

 

Nigel-Farage

 

Nigel Paul Farage је рођен 3 априла 1964 године. Познати је британски политичар евроскептик. Педводи Странку независности Велике Британије (UK Independence Party) од 5 новембра 2010 године. Члан је европског Парламента за југоистоичну Енглеску од 15 јуна 1999 године.

 

Ожењен је Kirsten Mehr. Има четворо деце из два брака. Завршио је Dulwich College и по занимању је политичар и брокер.

 

The Daily Telegraph га је уврстио у Top 100 десничара. Постављен је на друго место, одмах иза Премијера. The Times га је 2014 године прогласио за Човека године у Великој Британији.

 

На изборима за европски Парламент 2014 године, Фараж је омогућио својој странци да освоји највећи број гласова. То је био први пут да је нека политичка странка, осим Лабуристичке и Конзервативне партије, освојила највише гласова на националним изборима од 1906 године. Уједно, то је и први пут да нека странка, изузев лабуриста или конзервативаца, освоји највећи број посланика на националним изборима од децембра 1910 године.

 

22 марта 2015 године, Фаража и његову породицу је противник његове странке протерао у сред ручка из паба у Кенту. Када су га питали да прокоментарише догађај у коме су његове кћери биле видно застрашене, кратко је рекао: „Тај човек је олош».

 

Након што је преживео пад авионом, рекао: „Највише сам се уплашио сценарија у коме авион пада, а ја проживљавам. И онда све експлодира“.

 

farage-ukip-plane-_3230092k

 

О свему и свачему износи мишљење лако, једноставно и конкретно. Када му је новинар BBC рекао да, за разлику од већине политичара у Британији и иностранству, течно говори људски језик, одговорио му је: „Ако хоћете да вас разумеју и желите да вас слушају, морате да говорите на начин који ће то и омогућити. Све остало је само замајавање јавности“, каже Нејџел..

 

Тим „људским“ језиком је Председнику европског Савета Херману Ван Ромпујеу рекао: «Не бих желео да будем прост, али ви имате харизму снужденог дроњавца и изглед нижеразредног банкарског службеника. Јасно ми је да се гнушате националних држава јер долазите из Белгије, а она, уосталом, и није нека држава».

 

За Премијера Британије је рекао: „Камерон је будала“.

 

Када је принц Чарлс у свом говору у европском Парламенту 14 фебруара 2008 године позвао на лидерство ЕУ у борби против климатских промена, Нејџел је прокоментарисао: „Принчеви саветници су наивни и глупи у најбољем случају. Како принцу Чарлсу може бити дозвољено да дође у европски Парламент и да каже да му треба дати више моћи? Ако жели да једног дана влада Британијом, боље би му било да је остао код куће».

 

„Ја верујем да одлуке о томе како треба да живимо своје животе треба да доносимо сами, а не да то ради власт. Земља не треба да се меша у то како живимо. Једино треба да постоје закони којима ће се људи спречити да науде другима људима или њиховој имовини. Све остало мора да буде наша одлука“, одлучан је он.

 

Од почетка своје каријере је евроскептик, тврдећи: „ЕУ је нестварна, недемократска, арогантна, слепа, будаласта“, каже он.

 

 

Добивши подршку Бориса Џонсона, омиљеног (сада бившег) лондонског градоначелника, «извукао је Британију из европског пакла«.

 

На питање постоји ли ишта у ЕУ шта му се допада, без много размишљања је рекао: „Вино, храна, музика, жене. У ствари, свиђа ми се скоро све у Европи. Не свиђа ми се политичка конструкција која се зове ЕУ. Ја се залажем за слободно тржиште, слободан проток људи и добара, али то може да се обави на билетаралан начин или кроз светску трговинску организацију».

 

150319-nigel-farage_0

 

Када су га питали ком лидеру се искрено диви, без двоумљења је навео Путина. «Начин на који је одиграо у Сирији је напросто сјајан», рекао је Најџел, уз то критикујући ЕУ милитаризам у хушкању западних Украјинаца против Русије.

 

Није одушевљен Трамповим ставовима и карактером, али би гласао за њега само да би спречио Хилари Клинтон да постане Председник.

 

У Србији је постао познат када је Србима поручио: „Пазите шта желите. Да би добили шансу да их неко тапше по рамену, ваше политичке вође желе да стану уз бок европским топ политичарима. Желе да уживају у канапеима и топлом шампањцу на свим оним самитима. Али, ја вам предлажем опрез. Ваши политичари ће изгубити контролу над сопственом земљом. Не сумњајте уопште да ћете уласком у ЕУ изгубити највредније људе. Млади професионалци ће напустити Србију у потрази за бољим пословима и бољим шансама негде другде. Ваши закони више неће бити ваши, ја нећете више уживати у демократском праву да промените власт ако вам се не свиђа. Све одлуке о вашим животима ће се доносити у Бриселу а не у Београду“.

 

 

Волела бих да је он политичар у Србији. Имао би сигуран глас од мене.

 

Ката

Тагови: ; ;