Папа Франциско је рекао новинарима, у авиону којим се из Јерменије враћао у Рим, да вероватно има разлога да се размисли о слободнијој форми организовања ЕУ, јер атосмфера подељености не постоји само у Европи.

 

papa

 

„Не штима нешто у тој масивној унији. Можда је време да се размисли о новој, слободнијој форми уније. Само, не сме се са прљавом водом избацити дете”, рекао је Папа, апострофирајући расположење у Каталонији и Пољској, па нагласио:

 

Упозорио је на ризик од балканизације ЕУ и оценио да би ЕУ, да би то избегла, требало да појача креативност и научи да прихвата здраве поделе у својим редовима. Пошто, по његовом мишљењу, постоји ризик да Шкотска и Каталонија обаве сецесију, могло би доћи до балканизације Европе.

 

«Да би Европа повратила снагу коју је имала у својим коренима, мора бити креативна и имати здраву неуједињеност, што значи више независности и више слободе земљама ЕУ», препоручио је он.

 

На питање новинара да ли је могућ рат у Европи, Папа је кратко рекао: „Рат у Европи већ постоји”, не прецизирајући на шта мисли.

 

Ката

Тагови: ;