Демократска народна партија изражава задовољство што је иницијатива о формирању Балканског савеза неутралних држава коју је на анти-НАТО трибини одржаној у Даниловграду 22. јануара 2016. године покренуо председник Милан Кнежевић, добила званичну подршку Јединствене Русије Владимира Путина, саопштио је данас портпарол ДНП-а Милун Зоговић.

 

milan-knežević-deklaracija-640x406

 

Он је нагласио да је четири месеца након покретања иницијативе, данас у Москви потписана Декларација Јединствене Русије и водећих партија балканског региона, што заправо представља почетак реализације поменутог пројекта.

 

„Стране потписнице су свјесне озбиљности изазова који пријете цивилизованом и мирном развоју евроазијског континента, сматрају неопходним формирање и спровођење политике ‘новог попуштања међународне затегнутости’, изјављују спремност за потрагу општих приступа обезбјеђивања безбједности у Европи, укључујући иницијативе за преговарање о перспективама формирања у Југо-Источној Европи простора неутралних суверених држава“, каже се у Декларацији.

 

 

Из ДНП-а наглашавају да су уверени да ће иницијатива Балканског савеза коју је покренула Демократска народна партија, омогућити економски и сваки други просперитет суверених неутралних држава, и кроз афирмацију политике добросуседских односа и мирног решавања спорова дугорочно обезбедити мир и стабилност на Балкану, као најбољи и најприкладнији одговор на савремене безбедносне изазове.

 

Milan-Knežević-Deklaracija

 

„Пратећи традицију пријатељства и добросусједства између Руске Федерације и Црне Горе и жудећи за продубљивањем свестране сарадње стране потписнице су потврдиле интерес за развој узајамно корисних односа са Евроазијским економским савезом у трговинско-економском, финансијском, енергетском и општем ширењу мултилатералне сарадње на опште задовољство, просперитет и добробит поменутих држава и њихових грађана“, истиче се на крају саопштења.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;