Пољска државна телевизија TVP је објавила да Немачка и Француска спремају пројекат европске супердржаве која треба да замени ЕУ, позивајући се на документ који шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер треба да представи Министрима спољних послова Чешке, Пољске, Словачке и Мађарске на састанку у Прагу.

 

Madjarska

 

На сајту TVP је објављен документ на девет страница за који се тврди да га је Штајнмајер припремио заједно са Министром иностраних послова Француске Жан-Марком Ером.

 

Земље које пристану на немачко-француску супердржаву ће фактички изгубити право на сопствену армију, специјалне службе, кривични кодекс, посебни порески систем, сопствени новац и своју централну банку.

 

Оне ће такође изгубити контролу над својим границама, а супердржава ће водити јединствену политику према мигрантима и једну спољну политику.

 

„Наше земље деле исту судбину и исти систем вредности које су основа за још тешњи савез међу нашим грађанима. Зато ћемо тежити ка политичкој унији у Европи и позваћемо Европљане да се укључе у овај подухват“, пише у документу.

 

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски је назвао предлог за формирање европске супердржаве рецептом за распад ЕУ, истовремено оценивши да су сасвим разумни неки од предлога које је цитирала TVP.

 

Ката

Тагови: ; ;