Реакције поводом писма са извињењем, које је Председник Турске Реџеп Ердоган упутио Председнику Руске Федерације Владимиру Путину, су очекивано бурне, нарочито оне руских политичара.

 

erdogan-pismo

 

„Извинивши се за обарање руског авиона, Турска је начинила први корак. Даља нормализација односа ће се решавати на састанку коме ће присуствовати и Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу“, рекао је члан комитета за међународну сарадњу Савета федерације Русије Игор Морозов.

 

„Тај корак може да утиче не само да се поправе економски односи Турске и Русије, већ и да се успостави геополитичка сарадња између Москве и Анкаре на Блиском истоку“, додао је он, уз оцену да је турски Председник Ердоган на тај начин учинио једини правилни стратешки потез у целокупној својој политичкој каријери.

 

Ни шеф Комитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов није био блажи.

 

„Сматрам да су економски ударци били најефикаснији. Ердоган очигледно није очекивао такву одлучну политику Русије. Турске плаже без руских туриста и руска градилишта без турских грађевинара су деловали далеко јаче него било каква војна или политичка претња“, истакао је.

 

Према његовим речима, ово се може сматрати првим кораком ка решавању кризе у турско-руским односима иако је у питању само почетак.

 

„Потпуно успостављање односа између Турске и Русије зависиће од даљих корака Анкаре, између осталог и након успостављања реда на ирачко-турској граници“, рекао је шеф Комитета за одбрану Савета федерације Русије Виктор Азјоров и додао да се управо преко те границе тренутно допремају муниција и механизација борцима.

 

По његовом мишљењу, извињење је само први корак ка нормализацији односа између Анкаре и Москве, али да је то недовољно да се турски парадајз поново врати у руске продавнице.

 

Ката

Тагови: ; ; ;