Америчка бонитетска кућа Moody’s је променила изгледе за кредитни рејтинг Велике Британије из стабилних у негативне због, како је навела, очекивања да ће се продужити период неизвесности у погледу будућности те земље. Та неизвесност би могла да негативно утиче на привредни раст те земље и могло би да дође до смањења садашњег кредитног рејтинга.

 

1kr

 

У саопштењу се наводи да је непредвидивост британског одлучивања урачуната у ту процену, као и вероватноћа нижег економског раста који ће, по оцени Мудиса, надмашити уштеду којој се Велика Британија нада због неплаћања доприноса у буџет ЕУ.

 

«Дугорочно, ако Велика Британије не буде могла да обезбеди повољан трговински аранжман с ЕУ и другим земљама, изгледи за раст биће материјално слабији него што се сада очекује», наводи ова кућа.

 

Британце су недељама упозоравали да би гласање за излазак из ЕУ могло да донесе економске тешкоће, и сада ће се видети у којој размери ће бити те тешкоће. Британски финансијски званичници уверавају грађане, фирме и инвеститоре да могу да ограниче негативне последице Brexit које су биле предвиђане, пише Бета.

 

Британска фунта је јуче, дан после рефренедума, пала на најнижи ниво за 30 година, деонице у највећим британским банкама и грађевинским фирмама имале су двоцифрен губитак на берзама, док економисти предвиђају да ће земља ући у рецесију.

 

Друга америчка рејтинг агенција Стандард и Пурс разматра могућност смањења рејтинга Велике Британије због несигурности у стање после гласања за излазак из ЕУ. Нижи рејтинг би за Владу значио веће трошкове зајмова и дугорочно мање новца за школе, болнице и путеве.

 

Ката

Тагови: ; ;