Председник Србије Томислав Николић, који је предводио највишу државну и војну делегацију на централној комеморативној церемонији, положио је венац на споменик Косовским јунацима уз звуке државне химне коју је интонирао оркестaр Гарде Војске Србије.

 

87628149

 

Почаст косовским јунацима, али и свим страдалима у ослободилачким ратовима, полагањем цвећа и венаца крај монументалног дела вајара Ђорђа Јовановића које је већ дуже од једног столећа симбол Видовдана, српске историје и града Крушевца, положиће и представници локалне самоуправе и бројних удружења.

 

Овој церемонији претходила је литургија у цркви Лазарици након које је испред храма одржан је парастос за све пострадале војсковође и војнике.

 

Свечана литија са кивотом моштију светог кнеза Лазара, који су носили представници Војске Србије, зауставила се код Споменика у центру града, где је одслужен помен свим пострадалим прецима.

 

У Скупштини Града приређен је пријем за делегације побратимских градова из Грчке, Бугарске, Руске федерације, Републике Српске и Словеније.

 

Током дана најушпеснијим ученицима који су постигли запажене резултате на републичким и другим такмичењима биће додељене награде.

 

У 18 часова је Свечана седница и додела Видовданских награда заслужним појединцима и установама.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;