Бивши сарадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден, који је добио политички азил у Русији након што је раскринкао глобалне размере електронске шпијунаже NSA, из Москве учествује у различитим догађајима у својој земљи. Како тврди магазин New York, за то користи робота опремљеног дисплејем којим дистанционо управља.

 

1 sn

 

New York открива да се ради о апаратури под називом BeamPro која му омогућава да остварује ефекте присуства. Наиме, Сноуденовог робота чини монитор снабдевен микрофоном и камером који се поставља у висини човекових груди, а налази се на две танке дуге „ноге“ причвршћене на мобилну платформу на точкићима. Сноудену тим роботом управља из Русије, а микрофон и камера му омогућују да разговара са неким у САД који за то време виде његово лице.

 

Робот је добио име Сноуботом и најчешће се налази у њујоршкој канцеларији Америчког савеза за заштиту грађанских слобода. Сарадници тог савеза Сноубота возе на скупове у чијем раду учествује Сноуден.

 

Чим се Сноубот нађе на одговарајућем месту, Сноуден може из Русије њиме самостално да управља.

 

Захваљујући Сноуботу, најтраженији човек на листама CIA и FBI је већ посетио филмски фестивал „Трајбек“, срео се са познатим америчким новинаром Фаридом Закаријом и једним од оснивача компаније Google Сергејом Брином.

 

„Сноуден виртуелно шета америчким улицама и то изазива бес код његових бивших послодаваца, односно у америчкој обавештајној заједници“, пише New York.

 

Ката

Тагови: ; ; ;