Неће бити никаквих повластица Великој Британији у поступку изласка из ЕУ. У будућим, темељно испреговараним односима, Лондон може склопити споразум о повратку у јединствено тржиште Уније само ако пристане на слободно кретање грађана, а не само робе, услуга и капитала, речено је Камерону првог дана састанка у Бриселу.

 

Тиме су вође ЕУ садашњој и будућој британској Влади предочили да не могу рачунати само на повластице, већ морају пристати и на слободно кретање држављана чланица ЕУ, што је био највећи разлог изласка Британије из ЕУ.

 

maxresdefault

 

То је уочи самита наговестила и немачка канцеларка Ангела Меркел и додал да се британским властима мора дати нешто времена да покрену поступак на темељу члана 50 Лисабонског договора, којим је утврђен механизам изласка неке земље из ЕУ.

 

Висока представница ЕУ Федерика Могерини је рекла да британске власти морају уважити на референдуму изражену вољу већине британских грађана и то претворити у стварност без оклевања.

 

“Никаквог раздобља неизвесности не сме бити. Не могу бити напола чланица ЕУ. Власти Велике Британије имају одговорност према осталих 440 милиона грађана ЕУ”, рекла је Могерини, напоменувши да ЕУ убудуће може преговорима склопити договор на пољу спољне политике и безбедности.

 

Ствари су постале крајње озбиљне. Фунта је изгубила на вредности, а еврозона ће због Брегзита имати пад бруто домаћег производа између 0,3 и 0,5% током идуће три године, рекао је Председник Европске централне банке Марио Драги.

 

Француска и Белгија предводе чланице ЕУ које траже да Камерон одмах покрене члан 50 лисабонског уговора о раздруживању. Циљ им је да се избегне отезање преговора са Лондоном и не желе да дозволе Британцима да бирају шта им се свиђа, а шта не у ЕУ, чиме би дали “муницију” и другим државама у ЕУ које би да је напусте, преноси Бета.

 

Висока представница ЕУ Могерини ће сутра вођама ЕУ представити нову глобалну стратегију ЕУ, нарочито са становишта безбедности и спољне политике.

 

У круговима ЕУ је кружила иницијатива шефова дипломатија Немачке Франк-Валтера Штајнмајера и Француске Жан-Марка Ероа, који траже да се јачањем одбрамбене структуре ЕУ оснажи деловање Уније на међународној позорници.

 

Штајнмајер и Еро наглашавају да се и друге велике главобоље Европљана, попут мигрантске кризе и тероризма, морају лечити снажном заштитом спољних граница и солидарном расподелом пристиглих миграната.

 

Министри две најснажније европске државе кажу да се и из заједничких европских благајни мора подстаћи привредни раст, запошљавање, установити Европски монетарни фонд и ојачати еврозона, укључујући постављање Премијера економске Владе еврозоне.

 

Ката

Тагови: ; ;