Кина је данас саопштила да Арбитражни суд у Хагу пред којим се решава спор између Пекинга и Филипина у Јужнокинеском мору, нема овлашћења у овом случају и да неће прихватити било какво присилно решење.

 

kina filipini

 

Суд је најавио да ће своју одлуку у овом случају објавити 12. јула.

 

Филипини су од суда затражили да донесе одлуку у случају против Кине. Спор је изазвао тензије у региону и забринутост због могућег војног сукоба. Кина не учествује у процесу и одбија надлежност суда.

 

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Хонг Леј изјавио је да поступак Маниле није у складу са међународним правом.

 

«Поново наглашавам да Арбитражни суд нема овлаштења у овом случају и да не треба да одржава процесе или доноси одлуке. Једнострани поступак Филипина није у складу са међународним правом», нагласио је Леј.

 

Он је додао да по питању територије и спора око поморске границе Кина не прихвата никакво решење од треће стране и не прихвата наметање одлуке.

 

Филипински званичник Хемринио Колома истакао је да Манила очекује праведну и поштену одлуку којом ће бити унапређен мир и стабилност у региону.

 

Јужнокинеско море пуно је природним ресурса и главна је поморска рута за међународну трговини и налази се на граници Кине, Филипина, Вијетнама, Малезије, Брунеја, Сингапура и Индонезије.

 

 

СРНА

Тагови: ;