Републикански чланови америчког Конгреса објавили су данас извештај од 800 страна о нападу на амерички конзулат у Бенгазију 2012 године, оптуживши тадашњу америчку државну секретарку Хилари Клинтон да је потценила, а потом и погрешно приказала екстремистичку претњу у Либији. За израду овог извештаја је утрошено две године и седам милиона долара, наводи AFP.

 

hilari-klinton-korejci-odustanite-od-rakete-1334146751-148614

 

Током напада на амерички конзулат у Бенгазију, убијена су четири Американца, укључујући и америчког амбасадора у Либији Криса Стивенса.

 

Истрагу напада у Бенгазију је предводио републикански конгресмен Треј Гауди.

 

«Ни један припадник америчке војске није распоређен у Бенгазију упркос наредби секретара за одбрану у седам сати увече тог дана», рекао је Гауди.

 

У извештају, који обухвата сведочења 80 људи, закључује се да је Обамина администрација крива за спор одговор.

 

«Вашингтон је имао приступ информацијама, у стварном времену, али оне нису утицале на одлуке које су донете», истакао је Гауди.

 

«У јавности је Клинтонова говорила америчком народу да је реч о протесту подстакнутом видео снимком, док је приватно говорила истину да је у питању терористички напад», казао је републикански конгресмен Џим Џордан.

 

«Овде је реч о републиканској теорији завере у потрази за завером», поручио је заменик портпарола Беле куће Ерик Шулц.

 

Изборни штаб Хилари Клинтон саопштио је да је извештај исполитизовао смрт четири Американца. Демократе су више пута истакле да је његов циљ да се угрози њена председничка кандидатура.

 

«У питању је комитет који је радио дуже од комисије за нападе 11 септембра и комитета за Перл Харбур, убиство председника Кенедија, иранску кризу и Вотергејт», навео је Шулц.

 

Републиканци, укључујући Доналда Трампа, су оптужили Клинтонову да није обезбедила адекватну заштиту америчке мисије.

 

Свој извјештај су јуче објавиле и демократе у комитету. Они су навели да најближе америчке трупе, распоређене у Италији, нису могле на време да дођу до Бенгазија. Хилари Клинтон је тада била активно укључена у решавање ситуације.

 

До сада је спроведено десетак истрага о овом инциденту. Бивша државна секретарка је прошлог октобра сведочила 11 сати у Конгресу, преноси Танјуг.

 

Амерички Стејт департмент је саопштио, након што су републикански чланови америчког Конгреса објавили извештај о нападу на амерички конзулат у Бенгазију 2012, године да није била грешка имати дипломатску мисију у Бенгазију, као и да се нада да ће се вратити у Либију.

 

Ката

Тагови: ; ; ;