Руски Председник Владимир Путин је разговарао са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом о укидању ограничења посете руских туриста Турској, јављају РИА Новости, позивајући се на кремаљску прес службу.

 

Руски лидер је наложио Влади да са турском страном обнови билатералну сарадњу у трговини, економији и другим областима.

 

1449852233

 

У саопштењу Кремља се наводи да турска Влада треба да предузме «додатне кораке како би се осигурала безбедност руских држављана».

 

Односи између Русије и Турске су у кризи од новембра 2015, када је турска војска оборила руски бомбардер у Сирији.

 

Руски лидер је назвао акцију Анкаре «забијањем ножа у леђа» и наметнуо је економске санкције Турској, укључујући укидање чартер летова, док је руским туроператерима саветовано да не воде туристе у Турску.

 

Захваљујући томе, турска економија је изгубила неколико милијарди долара само у туризму, јер је долазак Руса у ту земљу одмах смањен за 79%. То је био огроман удар за турску економију, с обзиром да туризам чини 6% БДП и обезбеђује посао за више од 8% становништва.

 

Директни разговор између двојице политичара је омогућило писмо у коме се Ердоган извинио за обарање Су-24 и изјавио саучешће поводом смрти пилота Олега Пескова, рекавши да Турска не жели да поквари односе са Русијом.

 

Турске власти су изразиле спремност да надокнаде штету насталу обарањем авиона.

 

Ката

Тагови: ; ; ;