НАТО наставља са повећавањем војних снага у близини руске границе. Како је изјавио министар одбране РФ Сергеј Шојгу на седници одбора Министарства одбране НАТО у земљама Источне Европе поставља до 30 борбених авиона, око 1200 комада борбене технике и око 1000 војника из западних земаља НАТО-а и САД.

 

sojgu

 

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да НАТО планира да на својим границама у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској формира 4 нова батаљона. Након тога је министар одбране САД Ештон Картер изјавио да би ови батаљони били састављени од војника из САД, Велике Британије и Немачке.

 

Исто тако средином маја 2016 године САД су започеле са изградњом противракетног система одбране у Пољској. Иако су представници Пентагона током свечане церемоније тврдили да ПРО није усмерен против Русије, руска страна је у томе видела дволичност. Председник Русије Владимир Путин том приликом је изјавио да изградња ПРО представља кршење Споразума о ракетама малог и средњег домета.

 

«У алијанси тврде да се ово ради због безбедности Балтичких земаља и земаља Источне Европе. Међутим ово гомилање војске само доводи до нарушавања безбедности због кога ћемо бити принуђени да дамо адекватан одговор са наше стране»- рекао је данас министар Шојгу.

 

«У циљу неутрализације потенцијалних претњи одржавају се вежбе у Западном војном округу у циљу стратешког задржавања»- рекао је Шојгу.

 

До краја ове године планирано је да буду формиране три нове дивизије у западном и једна у централном делу земље. Данас,29 јуна постало је познато да ће због повећања Балтичке флоте Русије бити формиран и 11-ти армијски корпус.

 

Такође, руска страна је у више наврата саопштила да је спремна да размести и додатне тактичко-ракетне системе «Искадер» у Каљининградској области који би у случају погоршања ситуације смањила време летења крстарећих ракета до циљева потенцијалног агресора.

 

 

Тагови: ; ;