Од 3 до 27 јула из источног и западног дела Украјине ће у Кијев кренути свеукрајинска литија мира, љубави и молитве за земљу, саопштио је информативно-просветитељски одсек Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ МП).

 

Молитвена поворка са истока креће 3 јула из Свето-успенске Светогорске лавре (Доњецка област), а са запада Украјине 9 јула из Свето-успенске Почајевске лавре (Тернопољска област). Обе литије ће се срести у Кијево-печерској лаври 27 јула уочи годишњице Крштења Руса.

 

11lit

 

„Са великом тугом у срцу сви сада проживљавамо нову трагедију. На истоку Украјине се наставља оружани конфликт и пролива се невина крв наших земљака. Највише што може да уради наша црква је да позове на мир и да појача молитве да Господ дâ мир нашој украјинској земљи, што и чинимо од почетка оружаних сукоба. Али, упркос миротворној мисији наше цркве, њу покушавају да представе као непријатељску украјинском друштву“, наводи се у саопштењу УПЦ.

 

„Данас се на мирној територији Украјине распламсава међуконфесионални рат, догађају се различите провокације, усмерене против свештенства, верника и против Украјинске православне цркве у целини. Међутим, познати су нам случајеви када је уједињујућа снага молитве верника чинила чуда“, наводи се у обраћању поглавара УПЦ Митрополита кијевског и целе Украјине Онуфрија.

 

Он је позвао све вернике Украјинске цркве, која је у канонском јединству са московском Патријаршијом, да активно учествују у литији. Он је такође позвао да се појача молитва како би престале да се лију мајчинске сузе, да деца не постају сирочићи а жене удовице, да млади не постају инвалиди и да украјински градови и села не буду уништени, а куће запуштене.

 

„Православна црква је увек била и сада је снага које уједињује све људе“, нагласио је предстојатељ УПЦ.

 

1lit

 

Ката

Тагови: ;