Референдум у Великом Британији је изазвао прави хаос на тржишту на коме је у понедељак 400 најбогатијих људи на планети изгубило 69,2 милијарде долара. Укупни губици за два дана износе 196,2 милијарди долара.

 

Тржишна олуја се најјаче осетила у Европи, где су 92 најбогатија човека изгубила 29,4 милијарде долара. У САД и Канади је 150 милијардера изгубило 26,7 милијарди долара, док су кинески милијардери у понедељак изгубили око милијарду долара.

 

novac

 

Од европских милијардера, највеће губитке су претрпели Георг Шефлер, који се налази на трећем месту најбогатијих људи у Немачкој и најбогатији човек у Европи Амансио Ортега. Њихово богатство смањило се за 1,9 милијарди, односно 1,5 милијарди долара.

 

У САД су због Brexit највише изгубили Бил Гејтс и Марк Цукерберг, чије се богатство смањило за 1,8 милијарди, односно 1,6 милијарди долара.

 

Најмање 69 богаташа успело је да заради на турбуленцијама. Тако је, на пример, Такемицу Такезаки, један од најбогатијих људи у Јапану, увећао своје богатство за 579,3 милиона долара, а Јапанац Тадаши Јанаи је зарадио 552 милиона.

 

Деветнаест милијардера са Блумбергове листе само у понедељак је зарадило више од 100 милиона долара.

 

25 најбогатијих породица САД, чије се заједничко богатство процењује на 722 милијарде долара, осиромашило је од прошле године за 11 милијарди долара и то највише породица Волтон, која држи ланац хипермаркета Walmart и браћа Чарлс и Дејвид Кох, који су већински власници корпорације Koch Industries.

 

Ката

Тагови: ; ; ;