У Бриселу ни данас ниjе било консензуса за отварање поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са Србиjом, потврђено jе Танјугу у Савету Eвропске униjе.

 

inx960x640

 

”Jош нема договора. Oвим питањем ће морати сада да се бави словачко председавање EУ”, изjавио jе званичник Eвропског савета за Танјуг.

 

У Бриселу jе, иначе, данас министарка у Влади Србиjе Jадранка Jоксимовић, коjа ће се касниjе данас обратити медиjима. Незванично, за Србиjу одсуство консензуса уочи данашњег састанка ЦOРEПEР-а ниjе био изненађење.

 

 

Иако jе Холандиjа планирала да током свог председвања униjом отвори поглавља 23 и 24 са Србjом, незванично су обjаснили да консензуса нема због две земље, од коjих jедна има суштинске замерке, а друге техничке пробелеме око давања сагласности на отварање нових поглавља са Србиjом.

 

Jуче jе у Бриселу, на маргинама Самита лидера EУ, технички премиjер хрватске владе, Tихомир Oрешковић изjавио да Хрватска ниjе променила своj став и да њени захтеви коjи се односе на процесуирање ратних злочина, права мањина и сарадњу са Tрибуналом у Хагу остаjу исти.

 

Словачка, коjа сутра преузима председвање EУ, наjавила jе да жели да види напредак Србиjе на путу ка чланству EУ и да очекуjе да ће током њеног председавања Србиjа отворити више нових поглваља.

Тагови: ; ; ;