У националном Парламенту Јерменије је већином гласова ратификован споразум о стварању уједињеног регионалног система ПВО у кавкаском региону колективне безбедности између Русије и Јерменије. Од укупно 131 посланика, за ратификацију споразума је гласало њих 102, против је било осам посланика, а уздржаних није било.

 

7605137

 

Заменик министра одбране Јерменије Ара Назарјан је, представљајући документ на заседању Парламента, рекао да је циљ споразума унапређење ПВО система у кавкаском региону. Према његовим речима, координацију акција уједињеног противваздушног система водиће команда војно-космичких снага Русије, а опште управљање поверено је Јужном војном округу Русије.

 

„Што се тиче директне контроле борбених елемената, њу ће имати начелник противваздушне одбране Јерменије. У миру ће стране моћи да доносе сопствене одлуке о коришћењу трупа под својом контролом. Стране ће једна другу обавештавати о овим одлукама“, изјавио је Назарјан.

 

„Јерменија ће имати право да користи свој ПВО у оном степену и за оне циљеве које сматра потребним“, изјавио је заменик министра.

 

„Након ратификације овог споразума наставићемо да примењујемо своја противваздушна средства, али ћемо им придружити и руске ресурсе. Ради се о летећим објектима, ловцима и оружју. Ово право предвиђа виши ниво оперативности од оног који је био раније“, додао је он.

 

Овим споразумом се неће увести никаква ограничења за дејства и развој јерменске ПВО.

 

Ката

Тагови: ;