У албанском граду Саранди откривена је данас биста Хилари Клинтон «у знак признања за њен допринос албанској нацији на међународној сцени». Флорјана Кока градоначелница Саранде је посебно истакла сарадњу Клинтонове са албанском заједницом у САД и њено залагање за Албанаце у српској покрајини Косово, пише РТ.

 

«Клинтонова нам даје модел жене у политици и дипломатији у земљи са највећим степеном демократије на свету», рекла је Кока.

 

 

НАТО је бомбардовао тадашњу Југославију 78 дана 1999. године, тврдећи да су југословенске снаге безбедности су починиле «геноцид» над Албанцима на Косову. До 14.000 људи убијено у сукобу. У јуну 1999. године, српска покрајина је била окупирана од стране НАТО мировних трупа и предата албанским сепаратистима, који су прогласили независност од Србије 2008. године. Једна политичка фракција се и даље залаже за успостављање онга што они зову «природна Албанија», која по њиховом мишљењу укључује још територија Србије, као и делове Грчке, Црне Горе и Македоније.

 

«Албанци где год да су, ће бити захвалани породици Клинтон и америчком народу», рекао је Агим Шахини, лидер пословне алијансе Косова, који је био на свечаности у Саранди.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;