Најутицајнији амерички дневни лист New York Times је објавио да је неочекивани исход британског референдума надахнуо присталице издвајања Тексаса из САД.

 

texas-flag-capitol_0

 

Корисници Твитера позивају гувернера Тексаса Грега Абота да почне да предузима мере у том смеру, илуструјући захтеве мапама САД без Тексаса.

 

Лидер Тексашког националистичког покрета Денијел Милер даје изјаве у којима тврди да иницијативу за издвајање Тексаса већ подржава 250 000 људи и сваки дан поздравља Абота на исти начин: „Добро јутро Грег Абот. Мисмо спремни за гласање за #texit. Шта чекате?“

 

New York Times пише да се под утицајем Brexit нашла и провинција New England. Наиме, становници Манчестера, који се налази у америчкој држави Њу Хемпшир, су прошлог викенда одржали мањи митинг и затражили су NHexit. Покрет за издвајање државе Вермонт из састава САД такође саопштава да је британски референум побољшао и његове шансе. Међутим, формалне услове за издвајање има само Тексас.

 

Тексашки сецесионизам није од јуче. Пре три године је Бела кућа, реагујући на његове намере и захтеве, објавила да оци-оснивачи САД нису предвидели могућност било чијег издвајања из састава САД.

 

Тексас је од 1836 до 1845 био независна држава, после одвајања од Мексика и рата за независност. Република Тексас је 1845 године гласала за припајање САД и тако постала 28 држава у њиховом саставу.

 

Ката

Тагови: ; ;