Поново су кренуле експертске процене да би немачка Deutsche Bank могла да заљуља цео финансијски систем Европе и света. Таквих говоркања је већ било 2013 када се тврдило да највећа немачка банка има 55,6 билиона евра „незаштићених новчаних деривата”. То је тада био апсолутни светски рекорд.

 

DB-IMF-1-780x577

 

 

Америчка банка JPMorgan је тада за немачком банком заостајала за само два билиона долара.

 

Данас се тврди да је Deutsche Bank највећи системски ризик за светски финансијски систем јер већ другу узастопну годину не пролази стрес-тест америчких Федералних резерви И ММФ упозорава да је Deutsche Bank проблем.

 

За Берлин је додатни стрес што су све највеће немачке банке и осигуравајуће компаније међусобно тесно повезане, укључујући Allianz, Munich Re, Hannover Re, Deutsche Bank, Commerzbank и Aareal. Зато је међу њима могућа опасна ланчана реакција.

 

Након Deutsche Bank, која се сматра најризичнијом банком по светске финансије, следе две велике швајцрске банке — HSBC и Credit Suisse.

 

Крајњи закључак гласи да, ако Deutsche Bank буде пала, за њом ће и остали.

 

С друге стране, неки експерти су уверени да Deutsche Bank није једина крајње проблематична банка способна да доведе до глобалног краха, али наглашавају да је она тренутно по свет најопаснија.

 

Ката

Тагови: ; ;