Један од вођа кампање за излазак Велике Британије из ЕУ и бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон је објавио да се неће кандидовати за функцију председника Конзервативне партије.

 

johnson_2183154b

 

„Након консултација са колегама, а и имајући у виду ситуацију у Парламенту, закључио сам да ја не могу сада бити онај који води странку“, рекао је након што изјаве да је његовој партији и земљи потребно лидерство у условима када Велика Британија мора започети преговоре о иступању из ЕУ.

 

„Моја улога ће бити да пружам сву могућу подршку новој конзервативној администрацији да бисмо могли да се уверимо да се на прави начин реализују захтеви народа исказани преко референдума“.

 

Џонсон је предводио покрет евроскептика међу конзервативцима и протеклих месеци је водио прави мали рат против Премијера Дејвида Камерона. Зато се сада суочава са правим унутарстраначким покретом „Зауставимо Џонсона“ који је за лидера странке већ кандидовао Министарку унутрашњих послова Терезу Меј.

 

Сматра се да он ипак није одустао због тога већ због неочекиваног потеза који је повукао Министар правде Мајкл Гоув. Наиме, Џонсон и Гоув су борбу евроскептика предводили заједно и сматрало се да ће он бити Џонсонова десна рука, а Гоув је данас обзнанио да ступа у борбу за функције шефа Конзервативне партије и Премијера.

 

Гоув је објаснио да ступа у лидерску трку зато што је схватио да Џонсон као Премијер не би могао да изађе на крај са текућим изазовима.

 

„Више пута сам говорио да желим да помогнем да се формира тим око Бориса Џонсона да би нас он водио у бољу будућност. Међутим, проценио сам да Борис не може држати лидерске позиције и да неће моћи да формира тим који ће решавати задатке који су пред нама“.

 

Британски букмејкери сматрају да Тереза Меј има највеће шансе да наследи Камерона. Гоув је тренутно други међу претендентима на две тренутно најважније улоге у Великој Британији.

 

Ката

Тагови: ; ; ;