Портал Agionoros.ru је пренео да је неколико јерарха, по завршетку рада Светог и Великог Сабора, одбило да потпише текст „Односи између Православне Цркве и осталог хришћанског света“, који је изазвао најоштрију полемику.
Реч је о Митрополиту Лимасолском Атанасију, Морфском Неофиту, Амафунтском Николају, Лидарском Епифанију, Напуљском Порфирију, Епископу Бачком Иринеју и Митропополиту Невпактском Јеротеју.

 

10 sabor krit

 

Раније је саопштено да је, међу онима који су одбили да потпишу овај текст био и Митрополит Константинопољски Василије, али је Владика то јавно демантовао. Остали јерарси за сада нису потврдили и нису оповргли одбијање да потпишу саборна документа, изузев Митрополита Морфског Неофита који је на званичном сајту своје Епархије потврдио да је одбио да потпише спорни текст.

 

Митрополит Неофит је, у декларацији упућеној учесницима на Критском Сабору, документ окарактерисао као догматски нејасан и назвао га је плодом дипломатских компромиса. Навевши низ цитата преподобних Пајсија Светогорца и Порфирија Кавсокалвита, стараца Софронија (Сахарова) и Јакова (Цаликиса) и других савремених подвижника, Владика је рекао да се документ „Односи између Православне Цркве и осталог хришћанског света“ разилази с њиховим учењем и да недовољно јасно говори о томе да је Православна Црква једини носилац пуноће истине.

 

Публикација усвојених документа на званичном сајту сабора не дозвољава да се тачно схвати да ли је овај или онај његов учесник потписао конкретан документ или не.

 

Испод сваког документа објављеног у електронском виду налазе се имена свих без изузетка чланова делегације, што наводи на мисао да су сви потписници докумената. Међутим, горе наведене информације то демантују.

 

Скенирани потписи докумената, као и они сами, у сваком од формата који се користе у раду медија, нису приказани. Оригинали потписа нигде нису приказани.

 

Ката

Тагови: ; ; ;