Премијерка Шкотске Никола Старџен је рекла да ће Шкотска одмах почети разговоре са ЕУ да би нашла начин да остане у том блоку упркос референдумској одлуци Британије да напусти Унију.

 

ero

 

Она је, после хитног састанка Владе, рекла да су гласачи у Шкотској дали снажну подршку останку у ЕУ.

 

„Тражићемо и почећемо хитну расправу с Бриселом да би заштитили своје место у ЕУ“, рекла је она након изласка Британије из ЕУ.

 

Сва 32 округа у Шкотској су на референдуму већински гласала за останак у ЕУ. За останак у ЕУ је гласало 62% гласача.

 

«Шкотска Влада ће одмах почети да разматра правни оквир за одржавање могућег другог референдума о независности тог полуаутономног региона од Велике Британије», рекла је Старџен. На првом референдуму у септембру 2014 године, победила је струја за останак Шкотске у Великој Британији.

 

Међутим, француски Министар спољних послова Жан-Марк Еро је рекао да ЕУ не би требало да преговара о могућем чланству Шкотске у Унији док је она у саставу Велике Британије која је гласала за одлазак из европског блока, преноси Бета.

 

„Европа не би требало ни у којем случају да доприноси распарчавању држава“, рекао је данас Еро за телевизију Франс-2, додаајући да мора да се поштује историја сваке од 28 земаља чланица и дозволи им се да саме одлуче о својој будућности, уместо да се преговара с једном регијом као што је Шкотска.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;