Грчки премијер Алексис Ципрас отишао је у четвородневну посети Кини са, како кажу овдашњи медији:„пола владе, великим очекивањима али и сенком у односим која Пекинг може да наведе да озбиљно размишља о бројности приватизационих и других пројеката који су били планирани са Атином”.

 

Лука Пиреј Кинези

 

Непосредно пред пут је на једвите јаде, после много натезања у парламенту, али и серије штрајкова који су блокирали пирејску луку, коначно одобрен споразум о продаји 67 одсто акција луке Кинезима.

 

Фијаско је спречен само дан пред Ципрасов пут јер је 23 посланика до последњег тренутка одбијало да гласа за амандмане који су били саставни део обновљеног споразума са кинеском компанијом COSCO.

 

Кинески гигант који треба да за ову 35-годишњу концесију плати 400 милиона евра поред средстава која су већ потрошена за модернизацију инфраструктуре,оптужио је Агеницју за приватизацију да су после споразума од 8.априла у коначни договор једнострано унете измене које COSCO неће прихватити.

 

Ципрасов кабинет је интервенисао упозоривши посланике да није тренутак да се играју политичке игре преко једног овако важног посла који можда и није најбоље решење за презадужену Грчку али који је сасвим сигурно значајан подстрек за будући проме роба које ће према Западној Европи -ићи кроз Солун..

 

Спорни амандмани су повучени јер је било очигледно да ситуација може озбиљно да угрози односе са Кином.Чак је и кинеска амбасада непосредно пред Ципрасову званичну посету тражила званично објашњење и разјашњавање целе ситуације.

 

Овдашњи медији упозоравају да овакве ситуације штете имиџу Грчке која покушава да привуче стране инвеститоре а притом се понаша као „банана република”.Подсетимо да је Кина већ због неизвесности која је постојала око пирејске луке,одустала од неких тендера за које је раније показала велики интерес.

 

Тако, Ципрас сада у Пекингу са бројном делегацијом треба да покуша да одобровољи кинеске партнере и оживи наду да ће бити потписани споразуми који ће бити подстрек грчкој привреди.

 

Жеља је да ова посета, како је то нагласио Ципрас пред пут, буде почетак кинеских инвестиција у инфраструктуру, приватизацију, технологију, сервисирање бродова, банкарски сектор…Такође, отварање врата за грчки извоз пољопривредних производа и хране, грађевинског материјала и фармацеутских производа…

 

Велике наде полажу се и у туризам јер је кинеска страна већ најавила да је реално да неколико стотина хиљада Кинеза посете Грчку.Такође,у плану је и отварање директне авио-линије између две земље,сарадња у области образовања и културе,филмске продукције,привлачења кинеских студената на студије на грчким факултетима…

 

Атина намерава да понуди директан извоз маслиновог уља и кивија,трешања,брескви,спремна је да понуди посебне услове за купце некретнина преко 250 хиљада евра. Неколико стотина таквих дозвола већ је издато Кинезима.

 

Пекинг је заинтересован за учешће на тендеру за изградњу аеродорома на Криту,солунску луку,слободно пољопривредно земљиште,железницу,изградњу специјалне економске зоне недалеко од Атине преко које би,уз сарадњу са грчким произвођачима, кинески производи са ознаком ЕУ путовали даље у Европу. Заинтересована је и за специјалну сајамску зону у којој би, рецимо,телекомуникационе компаније као Huawai, представљале своје производе.

 

Могућности за сарадњу са Кином су огромне и за Грчку која не може да буде сигурна како ће се одвијати даљи односи у ЕУ и хоће ли и када уопште почети преговори о реструктуризацији дуга, то је једина реална шанса да своју привреду покрене са мртве тачке.

 

 

 

Аутор: Јасмина Павловић Стаменић

Извор: «Политика»

Тагови: ; ; ; ; ;