Партнери у програму Међународне свемирске станице су направили сценарио стварања међународне летеће платформе која би била на орбити око Месеца да би та лунарна орбитална станица постала први наредни корак у истраживању даљег свемира, речено је московском листу „Известија“ у руској Ракетно-космичкој корпорацији „Енергија“.

 

5109995

 

«Почело је разматрање потенцијалног облика платформе и захтева везаних за њене елементе и интерфејсе који ће бити коришћени. Претпоставља се да ће предлози о будућем програму стварања и коришћења међународне лунарне платформе са људском посадом бити достављени шефовима агенција-партнера у програму МСС у првој половини 2017 године», изјавила је Ирина Романова, шеф прес-центра „Енергије“.

 

Разматрање могућности сарадње у истраживању космоса ван граница ниске Земљине орбите је почело 2011 године у оквиру експертске радне групе IEWG — ISS Experts Working Group. У јесен 2014 године су шефови агенција земаља у програму МСС потписали „План проучавања могућности МСС за истраживање даљег космоса“, ради чије реализације је и формирана радна група IECST.

 

«Група IECST разматра могуће сценарије будућег међународног програма који би омогућио да се одраде кључни елементи и започну мисије истраживања даљег космоса у складу с националним интересима партнера, а укључивао би истраживање простора око Месеца, као и Марса и астероида. Група је дошла до закључка да би било сврсисходно направити међународну лунарну платформу за посете, која би била први корак ка истраживању даљег свемира», казала је Романова.

 

Ката

Тагови: ; ;