У случају приступања Финске НАТО-у мало је вероватно да ће руска војска остани на 1.5 хиљада километара од границе, рекао је руски председник Владимир Путин.

 

Putin-u-zvanicnoj-poseti-Kini

 

 

«Замислите да Финска уђе у НАТО. То би значило да финска војска аутоматски престаје бити независна и суверена у правом смислу речи и да постаје део војне структуре НАТО-а која би се нашла на руској граници», рекао је Путин током заједничке конференције са финским председником.

 

«Шта ви мислите како ћемо ми поступити у том случају? Одвести нашу војску на 1500 километара од границе и тамо оставити?», питао је Путин.

 

 

Путин је напоменуо да је Русија донела решење и у складу са њим повукла своју војску на 1500 км од руско-финске границе.

 

«И ништа се до овог момента није променило. А на нашим Балтичким границама се повећава присуство НАТО-а. И шта ми да радимо?», рекао је руски председник.

 

 

Према његовим речима Русија је спремна да започне са НАТО-ом дијалог на предстојећем самиту у Бриселу.

 

«Председник (Финске прим.аут.) је данас предложио да се направи први корак ка успостављању поверења и спречавању конфликта. Ја сам већ рекао да сам сагласан са тим да се у Бриселу покрене дијалог са НАТО-ом», рекао је председник Путин.

 

 

Путин је напоменуо да ће Русија адекватно одреаговати на постављање америчког ПРО у Пољској и повећање НАТО војника уколико то буде представљало очигледну опасност за Русију.

 

 

Тагови: ; ;