Председник Русије Владимир Путин каже да ће Савет Русија-НАТО биће одржан после самита Алијансе у Варшави који је планиран за 8. и 9. јун.

 

225968875713374d91dd1163455766_v4_big

 

 

Након састанка са председником Финске Саулијем Нинистеом, Владимир Путин је рекао да ће министарствима одбране и иностраних послова наложити да покрену питање о систему мера за заштиту авио-безбедности у Балтичком региону на Савету НАТО — Русија.

 

«Подсетићу да не лете само руски авиони изнад Балтика без укључених одговарајућих уређаја за распознавање, него и авиони свих земаља НАТО. Број летова земаља НАТО изнад Балтика два пута је већи од броја летова руске авијације. То нисмо ми измислили, то је статистика», рекао је Путин, преноси Спутњик.

 

 

Руски председник се сложио са предлогом финског колеге да се разради систем мера авио-безбедности у Балтичком региону.

 

Председник Финске предложио је Путину да се договоре да авионима којима су искључени уређаји за сигнализацију буду забрањени летови изнад Балтичког мора.

 

«Говорио сам о ситуацији у региону Балтичког мора због тога што нам је познато да у балтичким и другим земљама постоје страховања од Русије. С друге стране, Русија НАТО види као велику претњу. Тако настаје зачарани круг. Како би се он прекинуо, кључна реч је поверење. За грађење тог поверења важно је да се малим корацима крећемо напред», рекао је фински председник након разговора са Путином.

 

 

Према његовим речима, један од тих малих корака могао би да буде рад на избегавању инцидената.

 

«Због тога сам покренуо питање о летовима авијације са искљученим транспондерима. Свима нам је познато да су такви летови у одређеној мери ризични. Зато сам предложио да се у региону Балтичког мора постигне споразум о томе да ти транспондери увек морају да буду укључени», истакао је Нинисте.

 

 

РТС

Тагови: ; ;