Удружење „Стоп рату!“ као и још неколико организација организоваће у главном граду Пољске алтернативну конференцију НАТО самиту као и протесте, саопштио је лидер покрета Филип Илковски.

 

l

 

 

Према његовим речима конференција ће почети 8. јула истовремено са почетком и НАТО конференције, а демонстрације сутрадан. Он очекује да ће на демонстрацијама бити неколико стотина људи, а пароле ће бити „Не НАТО базама“, „Не ПРО“, „Не трци у наоружању“.

 

„Пољска се наоружава на све могуће начине. Повећавамо војску, издвајамо огромна средства за војску. Нама није потребно да гледамо свет у рату, милитаризацију и трку у наоружању“- рекао је Илковски.

 

„Од 1999 кад је формално ушла у НАТО савез, Пољска сноси одговорност за три рата у Југославији, Авганистану и Либији. Многе чланице ове алијансе су учествовале и у другим ратовима чији је симбол Ирак. Ми смо категорично против империјализације и милитаризације“- рекао је организатор протеста у Пољској.

 

„Ми разумемо да ако се буде куповало више оружја, градиле би се базе и расле би тензије посебно у односима са Русијом. Због тога свет неће постати безбеднији напротив сукоб ће се повећавати“- примећују организатори протеста додајући да трка у наоружању није потребна ни Пољској ни Русији јер би страдао само народ а не и они који доносе одлуке на самиту НАТО-а.

 

„Ако се политика милитаризације настави овим темпом протести у Пољској и осталим земљама ће се наставити“- додаје Илковски.

 

 

Тагови: ; ; ;