Шеф немачке обавештајне агенције Ханс-Георг Масен изјавио је да се 17 џихадиста такозване Исламске државе представило као избеглице како би ушли у Еуропу, али да је већина њих мртва или су у затвору.

 

аустрија мигранти
Хина преноси да је Масен, који је председник и немачке Канцеларије за заштиту устава, за дневни лист Франкфуртер алгемајне цајтунг казао да постоје јасни знакови према којима је 17 особа по упутствима ИД путовало представљајући се као избеглице које беже од сукоба у Сирији и у Ираку.

 

«Већина их је већ мртва, међу којима и двојица бомбаша самоубица из атентата 13. новембра у Француској, или су у затвору», рекао је Масен.

 

 

Он је објаснио да тој исламистичкој организацији за улазак у Еуропу није потребно да се креће путевима миграната.

 

«Ради се о политичком исказивању снаге», рекао је шеф БфВ.

 

 

Ројтерс преноси да је Масен за Франфуртер алгемајне цајтунг такође изјавио да напади исламистичких екстремиста представљају највећу безбедносну претњу за Немачку, а терористички напади попут оног на аеродрому у Истанбулу могли би да се догоде и у Немачкој.

 

«Не можемо да искључимо могућност да би напади попут оног у Истанбулу могли да се десе у нашој земљи», рекао је он.

 

 

Масен је казао и да недавни војни порази Исламске државе нису деморалисали џихадисте. Такође сматра да напади у Европи постају још значајнији за ИД јер она жели да застраши људе и пошаље поруку следбеницима да је «још увек присутна».

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;