„Руски носач авиона, „Адмирал Кузњецов“, се припрема за операцију у Сирији, а у служби платформе за обављање ваздушних удара на терористе“, саопштио је војни дипломатски извор за ТАСС. „Адмирал Кузњецов“ ће остати у Медитерану најмање до јануара 2017. године.

 

948612174

 

 

Тешки носач авиона ће према извору имати 15 авиона „Сухој Су-33“ и „МиГ-29К / КУБ“, као и више од 10 хеликоптера типа „Камов Ка-52К“, „Ка-27“, и „Ка-31“.

 

„Команда је развила план да носач авиона учествује у ваздушним ударима на терористичке групе у Сирији. То подразумева оперативне летове ради удара по циљевима на земљи“, рекао је извор ТАСС-у.

 

То би значило да ће, почев од октобра, пилоти из радне групе са седиштем у бази „Хмеимим“ у Сирији и пилоти са носача авиона радити заједно у операцији против терориста.

 

«„Адмирал Кузњецов“ ће преузети кормило руске поморске групе на Медитерану, где ће се пловидбом довољно близу сиријске обале осигурати потребни оперативни опсег», додао је извор.

 

„Брод ће према садашњим информацијама бити на дужности у Медитерану приближно до краја јануара или почетка фебруара, када ће се вратити у „Севмаш“ бродоградилиште у Северодвинску на северу Русије, како би се приступило опсежној модернизацији брода“, саопштио је извор.

 

 

Шеф Одбора за безбедност Руске думе и бивши командант Црноморске флоте, адмирал Владимир Комоедов, рекао је за Тасс почетком ове недеље да „Адмирал Кузњецов“ треба бити присутан у Медитерану како би се заштито интерес Русије у региону.

 

„Посада брода треба да се ротира, али брод не би требало да напушта Медитеран“, рекао је Комоедов, додајући да је важно за брод да се одржава у исправном техничком стању како би се извршила мисија у Сирији.

 

 

Подсетимо, у протеклих неколико дана џихадисти су појачали присуство у латакији где се догодило неколико напада прошлих месеци, укључујући и диверзије у руским војним базама, на срећу без значајних губитака по људство и технику.

 

Истовремено западне земље планирају копнену офанзиву у Сирији, па би овакав потез Владимира Путина могао да се тумачи и као контратежа појачаном присуству САД.

 

 

 

 

 

 

Извор / РИА

Тагови: ;