САД су приморане да прихвате низ уступака Русији у свом предлогу за нови споразум о војној сарадњи у Сирији, саопштила је истраживачко-аналитичка компанија „Стратфор“.

 

лавров кери

 

У четвртак је амерички лист „Вашингтон пост“ саопштио да је амерички председник Барак Обама понудио Русији да закључи нови споразум о војној сарадњи у борби против тероризма у Сирији.

 

Америчка влада обећала је да ће придружити своје снаге снагама војске Руске Федерације за бољу координацију у борби против милитаната терористичке организације Нусра фронт, која делује на територији Сирије против владе председника Башара ел Асада.

 

Заузврат Обамина администрација жели да Русија убеди сиријску владу да прекине бомбардовање побуњеника које подржавају Сједињене Америчке Државе.

 

„Понуда која је дата 27. јуна је покушај Вашингтона да промени постојеће услове у Сирији и избегне даљу ескалацију. Овај предлог подразумева неке уступке Русији. Први се састоји у активној сарадњи са руским војницима, па чак и размену података о циљевима. Москва је већ неко време ово захтевала, јер би то ставило тачку на изолацију Русије и погурало дијалог са Вашингтоном“, наводи „Стратфор“.

 

 

Шеф Пентагона Ештон Картер био је против овог уступка, страхујући за постепено слабљење притиска који САД и њени савезници врше на Русију због дешавања у Украјини и другим местима.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;