Србија је у Сочију преузела шестомесечно председавање Организацији за црноморску економску сарадњу, а министар спољних послова Ивица Дачић је тим поводом поручио да ће званични Београд настојати да у допринесе унапређењу економске сарадње између држава чланица те организације.

 

25888668_b

 

Као посебан сегмент, рекао је Дачић, у оквиру економске сарадње, биће истакнута област транспорта у оквиру које је и планирано одржавање Министарског састанка у Београду.

 

„Србија ће наставити са добром праксом ширења сарадње Организације за црноморску економску сарадњу са регионалним и међународним организацијама као и са ЕУ. Повећање ефикасности и ефективности Организације биће, такође, један од приоритета Србије уз очување континуитета политике и циљева држава које председавају Организацијом”, навео је министар.

 

„Резултати постигнути у претходном периоду јасно потврђују да Организација има потенцијал, али и намећу императив даљег унапређења сарадње и реализацију конкретних пројеката у областима од заједничког интереса”, навео је Дачић.

 

Напоменуо је да предстојеће обележавање 25. годишњице формирања Организације, треба да мотивише све актере и да подстакне стварање нових идеја које ће генерисати будуће активности и анимирати партнере не само из држава чланица, већ и свих заинтересованих страна, укључујући и државе посматраче као и учеснике секторског дијалога.

 

Захваливши председавајућем овог скупа министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, Дачић је рекао да данас, можда више него икада од свог оснивања, Организација има прилику, али и одговорност, да својим ангажовањем утиче на прилике у црноморском региону који све више добија на политичком и економском значају.

 

„У том смислу, сматрамо, као и до сада, да сарадња у оквиру БСЕЦ треба да се фокусира на области од заједничког и регионалног интереса као што су привредна сарадња, енергетика, заштита животне средине, трговина, инфраструктура и транспорт, здравство, образовање и култура, наука и технологија, пољопривреда, као и сузбијање организованог криминала које могу да буду подстицај за налажење решења у областима у којима не постоји консензус”, казао је Дачић.

 

Напоменуо је да ће круна српског председавања бити министарски састанак у Београду, планиран за децембар.„Овај састанак ће бити један од првих након обнављања односа између Русије и Турске. Након прошлогодишњег састанка ОЕБСА, овај скуп ће бити међу највећим одржаним у Београду”, рекао је Дачић, а пренео Танјуг.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ;