Српско национално друштво «Пребиловци» упозорило је да непознате особе девастирају простор око православног Храма Васкрсења у Пребиловцима и уништавају природну околину овог села у Федерацији БиХ, с намером да застраше и угрозе српске повратнике, преносе бањалучки медији.

 

Prebilovci-Crkva-11

 

Непозната особа јуче је багером гусеничарем почела да прокопава пут на узвишењу изнад Храма Васкрсења у коме су похрањене кости Срба над којима су усташе у Другом светском рату извршиле погром, наводе у том друштву.

 

Багером је прекопан и пашњак на око километар удаљености од села Пребиловци и то без најаве и било каквог обавештавања Месне заједнице и мештана села.

 

«Пошто се овакви насртаји дешавају у континуитету, оправдано се бојимо да је реч о срачунатој претњи за безбедност Пребиловаца, претњи Храму Васкрсења који је многима у околини трн у оку, и претњи по безбедост српских повратника», наводи се у саопштењу које је потписао председник Управног одбора Удружења Миленко Јахура.

 

 

Ово удружење, чије је седиште у Београду, тражи од општине Чапљина, која је у саставу Херцеговачко-неретванског кантона, да нареди да се обуставе започети радови и да се земљиште врати у претходно стање.

 

«Захтевамо и од Републике Српске и српских представника у органима БиХ, као и од Српске православне цркве да се ангажују како би се Пребиловци, њихов храм и становништво заштитили од евидентног поновљеног угрожавања и претњи», истиче се у саопштењу.

 

 

Бањалучки медији наводе да су Пребиловци село које је највише страдало у Другом светском рату у Европи. Од укупно хиљаду становника Пребиловаца, 6. августа 1941. године убијено их је 850, од којих је 600 жена и деце. Усташе су убијене или живе Србе бацали у крашку јаму.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;