Председник Турске Реџеп Таип Ердоган изјавио је да ће избеглице из Сирије, које су дошле у Турску а које буду то желеле моћи да добију турско држављанство. Он је ово изјавио током говора у турском граду Килис на граници са Сиријом.

 

Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media in Ankara, November 8, 2006. The European Commission was set to warn Turkey on Wednesday that its negotiations to join the European Union face a setback next month unless it opens its ports to shipping from Cyprus. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY)

 

«Данас имам добре вести за нашу браћу и сестре који су овде. Међу њима ина оних који желе турско држављанство. Наш МУП ради на томе»- рекао је Ердоган додајући да је Турска сад дом за иубеглице из Сирије.

 

Стручњаци истичу да је ово корак који би могао да закомпликује односе Турске са ЕУ пошто се европски функционери плаше сиријских избеглица. Посебно се у ЕУ плаше чињенице да међу сиријским избеглицама има и припадника терориста ИСИЛ-а. Према последњем споразуму Турске и ЕУ, ЕУ би требала да укине визе грађанима Турске у замену за збрињавање сиријских избеглица.

 

 

Поред тога давање држављанства би могло да буде корак до победе на предстојећим парламентарним изборима. Власт рачуна на гласове захвалних избеглица.

 

 

Тагови: ; ; ; ;