У Верхнедвинском рејону на тромеђи Белорусије, Русије и Летоније обележено је 57 година од постављања Хумке пријатељства три народа посвећене ратном пријатељству Руских, Белоруских и Летонских партизана,

 

kurgan_druzhby_2015_151-890x395

 

На свечаности је говорила и деведесотогодишња учесница Другог светског рата из Летоније Вера Иволга. Она је рекла да док је жива неће заборавити зверства фашиста.

 

kurgan 3

 

«Ја имам 90 година и дошла сам да одам пошту жртвама. Била сам партизанка. Ми Летонци, Белоруси и Руси заједно смо бранили народ. Фашисти су се иживљавали над људима, поливали бензином и спаљивали људе. Никад нећу заборавити партизанске стазе којима смо ишли као и сва за нас Летонце, Русе и Белорусе света места. Док моје срце буде куцало нећу заборавити нацистичко иживљавање и ругање»- рекла је Иволга а преноси агенција БЕЛТА.

 

Председник друштва ветерана летонских партизана Јанис Иварс Каспарсонс рекао је да Хумка пријатељства није само место сећања на жртве него и место које сведочи о неповредивости пријатељства ова три народа.

 

kurgan 2

 

Председница Социјалистичке партије Летоније Ина Белокурова рекла је да Летонија треба да буде заједно са Русијом и Белорусијом.

 

kurgan 4

 

 

«Доћи ће време кад граница између нас неће бити. Ми ћемо бити заједно са Русијом и Белорусијом»- порућила је Белокурова.

 

Хумка пријатељства постављена је 1959 године на граници Русије, Белорусије и Летоније. Она је постављена у част пријатељства партизанских јединица ове три државе. Земља за хумку донета је са споменика совјетским херојима страдалим у Другом светском рату а према њој иду три алеје из правца Русије- јавор, из правца Белорусије- брезе, а из правца Летоније-липа. Поред хумке засађен је храст-симбол нераскидивог пријатељства ова три народа.

 

 

Тагови: ; ; ;