Британски министар финансија Џорџ Озборн уложиће више напора у односе Уједињеног Краљевства са Кином и планира да до краја године организује још једну трговинску посету тој земљи, након што су британски гласачи на референдуму 23. јуна подржали излазак из Европске уније, пише «Фајненшел тајмс».

 

bregzit

 

 

Озборн је у интервјуу том листу изјавио да «мора да седне у авион и прода Британију свету», пренео је Ројтерс.

 

 

Исход британског референдума би могао да редефинише све блискије британске односе у домену финансијских услуга са Кином, која је пристала на више заједничких пројеката у склопу Кинеско-британског економског и финансијског дијалога, програма чија је намена продубљење економских веза између две земље, а базирала се већином на чињеници да је Британија чланица ЕУ.

 

Кинески председник Сји Ђинпинг је у октобру прошле године посетио Британију, оценивши да је то «златно време» за односе две земље.

 

Британци су, међутим запрепастили свет кад су се на референдуму прошле недеље одлучили за Брегзит, што је навело премијера Дејвида Камерона да најави оставку, услед чега владајућа Конзервативна странка до јесени мора да изабере новог лидера.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;